Is beleggen in aandelen via ETF’s interessant?

Beleggen in aandelen via ETF’s

Veel beleggers vinden het lastig om precies te bepalen welke aandelen kansrijk zijn en mogelijk gaan stijgen de komende jaren (ook wel ‘stockpicking’ genoemd). Om deze beslissing op een goede manier te maken zal je veel huiswerk moeten doen en dat kost veel tijd.

Er is ook een andere manier van beleggen in aandelen die zorgt voor spreiding en waarbij je zelf geen individuele aandelen hoeft te selecteren om in te gaan beleggen.

Deze manier van aandelen beleggen wordt mogelijk gemaakt door ETF’s, dat wil zeggen Exchange-Traded-Funds. Door te beleggen in ETF’s belegt u feitelijk uw geld in een mandje van aandelen (een aandelenfonds) dat er ook meteen voor zorgt dat uw beleggingen gespreid zijn (en u dus minder risico loopt dan bij individuele aandelen).

Een ETF zorgt ervoor dat u mee beweegt met de algemene performance (prestatie) een bepaald markt, sector of industrie. Een bijkomend voordeel is dat de transactiekosten (de kosten die u maakt voor het aanschaffen van een ETF) relatief laag zijn ten opzichte van beleggen in individuele aandelen. ETF’s zijn een interessante manier van beleggen omdat u op deze wijze relatief makkelijk een gespreid aandelenpakket aan kan schaffen zonder zelf dagen of weken te besteden aan aandelen-onderzoek naar individuele ondernemingen.

Aandelen aanschaffen via een ETF (mandje van aandelen) zorgt voor betere spreiding dan individuele aandelen aanschaffen