Waar staat ESG beleggen voor en is het interessant?

Waarom ESG beleggen een ‘hot topic’ is:

ESG beleggen is al jarenlang een ‘hot topic’ onder vermogensbeheerders en beleggers en dat zal de komende jaren alleen maar verder toenemen is onze verwachting. Laten we als eerste uitleggen waar ESG beleggen voor staat:

E => Environment, dat wil zeggen het milieu en klimaat. Hoe zorgen we dat de economische groei van bedrijven niet ten koste gaat van het milieu en klimaat. Gaan bedrijven duurzaam om met hun afval, stoten zij niet teveel CO2 uit dat ten koste gaat van het milieu, testen zij hun producten op dieren, etcetera?

S => Social, dat wil zeggen de maatschappij en onze sociale omgeving waarin wij leven. Denk hierbij zaken als hoe gaat een bedrijf om met de medewerkers en hoe zijn de arbeidsomstandigheden? Geeft een bedrijf ook iets van sociale waarde terug aan de omgeving waarin het opereert op draait het enkel en alleen om het behalen van winst?

G => Governance, het besturen/managen van een bedrijf op een duurzame en verantwoordelijke manier met aandacht voor de leefomgeving. Hierbij spelen thema’s als ethisch verantwoord ondernemen, fair beloningsbeleid richting medewerkers, behoorlijk en verantwoord economische bestuur, etcetera.

Tegenwoordig publiceren veel ondernemingen in hun jaarlijkse rapportages ook een overzicht van hun belangrijkste duurzaamheid initiatieven en beleid op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarnaast zijn er externe partijen die door middel van duurzaamheidsoverzichten en MVO analyses inzicht geven in het ESG beleid van een bepaalde onderneming. Beleggers die dit thema belangrijk vinden kunnen op basis hiervan betere beleggingsbeslissingen maken.

Wellicht denkt u als belegger nu: dit ESG beleid gaat wellicht wel ten koste van het rendement. Wij hebben nieuws voor u: beleggen in bedrijven die ESG hoog in het vaandel hebben staat gaat niet ten koste van uw rendement! Sterker nog, het begint er over de jaren heen steeds meer op te lijken dat ondernemingen met een heldere ESG visie en missie het beter beginnen doen op lange termijn dan bedrijven die daar geen aandacht voo hebben. Het wordt nog steeds onderzocht, maar de eerste tekenen daarvan lijken er al te zijn.

Kortom, als u gaat beleggen op de beurs dan is het ESG beleid van ondernemingen waarin u belegt, zeker een factor van belang. Daarnaast geeft het ook nog eens een goed gevoel en draagt het bij aan een betere wereld. Dat is pas echt rendement :)!

ESG (environment, social, governance) beleggen draagt bij aan een betere wereld en gaat niet ten koste van uw rendement.