Wat is een beleggingshorizon bij aandelen?

Wat is uberhaupt een beleggingshorizon? Het betekent de tijdspanne dat u uw vermogen waarmee u belegt niet nodig hebt en kan laten renderen zonder het te missen. Een beleggingshorizon van bijvoorbeeld 10 jaar wil zeggen dat u gedurende 10 jaar (of meer) uw geld zeker niet nodig hebt.

Voor iedere beleggingsvorm schat men een beleggingshorizon die nodig is om een acceptabel rendement te halen. Dat is dan de minimale beleggingshorizon voor die belegging en die periode wordt ook zo nu en dan in beleggingsfolders vermeld.

Iedere belegging heeft een bepaald rendement en risico en kan natuurlijk ook in waarde dalen beurscrash. In een langdurige bearmarket kan het een hele tijd duren voor die belegging voldoende hersteld is en je weer een positief saldo hebt behaald. Hanteer normaliter de stelregel: hoe hoger het risico, hoe langer die periode kan duren dus hoe langer je beleggingshorizon

Een lange beleggingshorizon is aan te raden i.v.m. mogelijk dalende beurskoersen op korte termijn