Wat zijn waarde aandelen en groei aandelen?

Wat zijn de verschillen tussen waarde en groei aandelen?

Waarde aandelen zijn aandelen van ondernemingen die met enige regelmaat dividend uitkeren aan aandeelhouders. Vaak bestaan deze bedrijven al (minstens) tientallen jaren op de beurs en zij hebben een bewezen track-record. Deze bedrijven groeien doorgaans niet meer zo hard omdat de markt zeer competitief en soms ook verzadigd is. Doordat de groei potentie relatief laag is van dit type bedrijven, keren zij vaak dividend uit richting aandeelhouders om toch aantrekkelijk te blijven voor beleggers.

Beleggers vinden het meestal prettig om met enige regelmaat een voorspelbaar dividend rendement te ontvangen (dit dividend – een bepaald gedeelte van de ondernemingswinst – wordt uitgekeerd aan aandeelhouders). Vandaar dat waarde aandelen ook wel eens als dividend aandelen worden aangeduid. De koers van een dividend aandeel is meestal relatief laag aangezien er geen enorm groei potentieel meer is. Een voorbeeld van een waarde aandeel is het aandeel Unilever.

Voor beleggers die primair geinteresseerd zijn in een passieve inkomsten stroom vormen waarde aandelen een interessante beleggingsoptie. Er zijn ondernemingen die zo uitblinken in het uitbetalen van dividend richting aandeelhouders (> 10 jaar dividend betalen & dividend groei over de jaren heen) dat zij Dividend Aristocraten genoemd worden. Bij deze ondernemingen staat het uitkeren van dividend richting aandeelhouders centraal en als belegger is dit een interessante vorm van passief inkomen.

Groei aandelen zijn min of meer de tegenpool van waarde aandelen. De naam zegt het eigenlijk al: groei aandelen zijn primair gericht om verder te groeien: denk aan winstgroei, omzetgroei, margegroei, marktaandeelgroei, klantengroei etc. Aangezien deze bedrijven vooral gericht zijn op groei en het uitbreiden van hun markt, keren zij geen dividend uit. De eventuele winst die gemaakt wordt door een groei bedrijf wordt geherinvesteerd in de onderneming om verder te kunnen groeien. Vandaar dat groei bedrijven geen dividend uitkeren richting aandeelhouders.

Aandeelhouders zien hun vermogen toe nemen als het bedrijf daadwerkelijk verder groeit en op termijn (meer) winst gaat behalen. Dan volgt er koerswinst (in plaats van het dividend rendement bij waarde aandelen) aangezien de onderneming meer waard is geworden. Let wel, het kan jaren duren voordat een groei onderneming winstgevend wordt. Sterker nog, er is helemaal geen garantie dat een groeibedrijf op termijn ook winst gaat maken. Kortom, het risico van groei aandelen is aanzienlijk hoger dan dat van waarde aandelen. Een voorbeeld van een groei aandeel is het aandeel Tesla.

Waarde versus groei aandelen zijn verschillende type beleggingen. Bekijk van tevoren wat het beste past in uw portefeuille.