Wat is dividend en wat zijn de voordelen?

Voordelen dividend en waarom dividend aandelen populair zijn

Dividend is de vergoeding die aandeelhouders krijgen van een bedrijf dat een gedeelte van de winst uitkeert aan de eigenaren van de onderneming. Vergelijk het bijvoorbeeld met de rente die obligatiehouders krijgen of huurpenningen die vastgoedeigenaren ontvangen. Het is in principe een jaarlijkse bron van inkomsten die je ontvangt doordat je mede-eigenaar / aandeelhouder bent van een bepaalde onderneming. Beleggen in dividend aandelen is erg populair omdat het een structurele, lange termijn inkomstenbron vormt die passief is (u hoeft er niet voor te werken zoals bij een loondienstverband). Dit wordt door veel beleggers als een groot voordeel gezien. Sommige bedrijven betalen 2 keer per jaar dividend uit, andere ondernemingen doen dat slechts 1 keer of soms per kwartaal. Dat varieert nogal en wij raden u aan om zich hier vooraf in te verdiepen zodat u voorspelbare kasstromen ontvangt.

Welke voordelen heeft dividend beleggen nog meer?

  • Het is eenvoudig en kost weinig tijd en moeite. U schaft 1 keer een bepaald dividend aandeel aan en vervolgens krijgt u jarenlang uw dividend vergoeding periodiek op uw rekening gestort.
  • Uw vermogen stijgt gestaag en op een voorspelbare manier. Vooral als u uw dividend inkomsten opnieuw herinvesteert/herbelegt in dividendaandelen zal het ‘compounding effect’ (rente op rente effect) op lange termijn zorgen voor een verdere aanwas van uw vermogen
  • Dividend aandelen zijn doorgaans de wat ‘saaie’ aandelen met stabiele kasstromen en voorspelbaar business- en verdienmodel en lagere risico’s. Dit zorgt ervoor dat deze aandelen minder beweeglijk en volatiel zijn dan bijvoorbeeld aandelen van hippe technologie scale ups. U hoeft dus niet ’s nachts wakker te liggen van dagelijkse enorm koersschommelingen. Uw vermogensaanwas gebeurt rustig en gestaag op de lange termijn
  • Jaar op jaar stijgt uw koopkracht en vermogen (mits het dividendrendement wel hoger is dan de inflatie)

Welke bedrijven staan bekend om een goed dividend rendement?

Er zijn een aantal bedrijven dat jaar op jaar, op lange termijn het dividend telkens verhoogt. Deze bedrijven worden aangeduid met de term ‘dividend aristocraten’. Dat is een zeer selecte groep van ondernemingen die op een structurele manier een dividend trackrecord hebben opgebouwd van minstens 10 jaar (en soms veel langer). Dus zij hebben gedurende een langere periode bewezen (gedurende hoog en laag conjunctuur) dat zij een betrouwbare partij zijn als het gaat om het uitkeren van dividend aan aandeelhouders. Voor beleggers die op zoek zijn naar voorspelbare, stabiele kasstromen op de lange termijn zijn deze dividend aristocraten een erg interessante optie om in te beleggen.

Dividend Aristocraten zijn bedrijven die al jaren lang een trackrecord hebben in het uitkeren van dividend voor aandeelhouders