Direct of indirect beleggen in vastgoed?

Wat betekent direct of indirect beleggen in vastgoed?

In de basis zijn er 2 mogelijkheden om te beleggen in vastgoed: direct of indirect. Direct beleggen in vastgoed betekent dat u zelf vastgoed aanschaft. Denk aan een huis, appartement, vakantiewoning, winkelpand of kantoorpand. De meeste particuliere beleggers kiezen voor de aanschaf van een appartement of huis als zij hebben besloten om in vastgoed te gaan investeren. Woningen hebben een lager risicoprofiel dan bijvoorbeeld winkelpanden of kantoorpanden. Daarnaast is er in Nederland een structureel tekort aan woningen waardoor het op lange termijn interessant is om in Nederlands vastgoed te beleggen.

Het voordeel van direct beleggen in vastgoed is dat u meer controle heeft over uw vastgoed investering. U bepaalt waar u investeert (locatie), welk type vastgoed (huis, appartement, winkelpand, kantoorpand) en welke huurder het pand mag betrekken. Daarnaast bepaalt u zelf met welke verhuurhypotheekverstrekker (RNHB, Dominvest, NIBC, NN, ABN AMRO, etcetera) u in zee wilt gaan afhankelijk van hun rente aanbod en overige voorwaarden. Kortom, u heeft uw eigen investering echt zelf in de hand en u staat zelf aan ’t roer van uw vastgoed investering. Een nadeel van eigen vastgoed aanschaffen is dat u zelf ook verantwoordelijk bent voor huurder selectie, onderhoud aan ’t pand, bij eventuele wanbetaling naar de rechter stappen, etcetera. Kortom, dit kan behoorlijk arbeidsintensief zijn. Een ander nadeel is dat bij een investering in vastgoed uw geld vast zit in stenen en dus behoorlijk illiquide is. U kan er niet zo maar ‘in en uit’ net als bij een aandeel bijvoorbeeld. Daarnaast is het als particuliere belegger meestal lastig om voldoende spreiding aan te brengen in uw vastgoed beleggingen, tenzij u een groot vermogen heeft waardoor u uw vastgoedportefeuille goed kan spreiden.

Wilt u toch graag beleggen in vastgoed, echter, u wilt niet zelf verantwoordelijk zijn voor onderhoud, het selecteren van huurders, etcetera? En u wilt ook graag een meer liquide vastgoed investering? Dan kan het interessant zijn om indirect te beleggen in vastgoed. Dit betekent dat u niet direct zelf vastgoed koopt, maar via een vastgoedfonds. Sommige vastgoedfondsen zijn genoteerd op de beurs, andere vastgoedfondsen zij niet op de beurs genoteerd. Een vastgoedfonds regelt haar funding doorgaans door het uitgeven van obligaties of aandelen. Naar de financiering op orde is, worden deze gelden aangewend om vervolgens vastgoed aan te schaffen: winkels, woningen, kantoorpanden, etc. Het voordeel is dat u geen kopzorgen heeft over verhuur, het onderhoud van de panden, etc. Daarnaast bent u deel-eigenaar van deze vastgoedportefeuille dat doorgaans zorgt voor een betere spreiding over locaties, diverse typen vastgoed, verschillende soorten huurders, etc.

Beleggen in vastgoed kan zowel direct als indirect. Verdiep u vooraf in de voor- en nadelen en bekijk wat passend is voor uw situatie.