Welke verschillende typen vastgoed beleggingen zijn er?

Diverse typen vastgoed beleggingen:

Er zijn natuurlijk meerdere vastgoed beleggingen mogelijk en onderstaand geven wij een aantal mogelijkheden weer:

  1. Woningen: Residentieel vastgoed is primair bedoeld om in te wonen. Alle typen woningen vallen hieronder. Denk aan vrijstaande woningen, 2-onder-1 kap woningen, appartementen, rijtjeshuizen etc. Het voordeel van beleggen in residentieel vastgoed in Nederland is dat er altijd zeer veel vraag is naar woningen. Het aanbod van woningen is tegelijkertijd beperkt in Nederland. Dit levert op lange termijn dikwijls een interessant rendement op.
  2. Kantoren: De kantorenmarkt is primair gericht op bedrijven die voor hun personeel adquate kantoorruimte verzorgen zodat zij in een prettige werkomgeving kunnen werken. De kantoren markt is doorgaans wat minder voorspelbaar dan de woningmarkt. De kantorenmarkt is gevoeliger voor schommelingen in de conjunctuur. Daarnaast heeft corona voor veranderingen op de kantorenmarkt. Personeel is meer vanuit huis gaan werken en daardoor is de vraag naar kantoorruimte veranderd. Er kunnen interessante rendementen gemaakt worden, maar er staat zeker ook risico tegenover.
  3. Winkels: De winkelvastgoedmarkt (retail) is zeer uiteenlopend van kleine boutique winkeltjes tot grote winkelcentra en supermarkten. De winkel vastgoedmarkt is doorgaans ook wat minder voorspelbaar dan de woningmarkt. Winkelvastgoed ik gevoelig voor economische cycli en ook online shopping heeft de winkelstraat voorgoed veranderd. Er kunnen interessante rendementen gemaakt worden, maar er staat zeker ook risico tegenover.
Beleggen in vastgoed is doorgaans vrij stabiel. Er zitten echter groter verschillen in verschillende typen vastgoed.