Waarom beleggen in goud en zilver?

Is beleggen in goud en zilver interessant anno 2022?

Goud en zilver zijn twee erg verschillende beleggingsopties maar vaak worden ze toch in een adem samen genoemd. Het zijn natuurlijk beide edelmetalen die een historie hebben van duizenden jaren. Al ver voordat wij ons huidige fiat geld systeem hadden, werden goud en zilver gebruikt als betaalmiddel en als vertegenwoordiging van een bepaalde waarde. Vandaar dat goud en zilver ook wel eens ‘oergeld’ wordt genoemd aangezien het al eeuwen lang gebruikt wordt en deze edelmetalen van nature erg schaars zijn en vandaar ook waarde hebben. Gezien de hoge inflatie in 2022 staan goud en zilver weer volop in de belangstelling omdat deze edelmetalen vaak worden gezien als hedge (risico afdek middel) tegen inflatie.

Goud

Goud is schaarser dan zilver en wordt vaak gebruikt voor vermogensbehoud (meestal niet vermogensgroei). Goud is een mooie hedge tegen stijgende inflatie en behoudt door de eeuwen heen opmerkelijk goed zijn waarde. Goud zal altijd schaars blijven en daardoor in trek blijven bij investeerders. Goud is met name een mooie aanvulling op een goed gespreide portefeuille met aandelen, obligaties, vastgoed, etc.

Beleggen in goud wordt doorgaans gezien als een veilige haven en is vooral interessant voor vermogensbehoud in tijden van hoge inflatie

Zilver

Zilver is ook een edelmetaal (net als goud), echter, is minder schaars dan goud. Zilver is ook volatieler (beweegt harder op en neer) dan goud en is minder schaars dan goud. Daardoor is zilver ook aanzienlijk goedkoper dan goud. Zilver heeft zeker niet alleen een functie als beleggingsobject maar wordt ook veel gebruikt voor een veelheid aan toepassingen in de industrie (denk aan elektrificatie van auto’s en ook in zonnepanelen wordt zilver gebruikt). Het kan interessant zijn om zowel goud als zilver op te nemen in een goed gespreide beleggingsportefeuile. Goud zal vooral een relatief stabiele waarde zijn in uw portefeuille (vermogensbehoud) en met zilver kan u opwaarts potentieel bieden (vermogensgroei).

Zilver is aanzienlijk minder schaars dan goud maar heeft wel meer toepassingen in de industrie