Voordelen van beleggen in goud

Wat zijn de voordelen van beleggen in goud?

  • Een van de voordelen van goud is dat het relatief waardevast is. De hoeveelhoud goud in de wereld is beperkt. Niet groter momenteel dan een kubus van twintig meter hoog, breed en diep. De goudvoorraad is dus behoorlijk stabiel en de toename (door goud te delven uit de grond) is redelijk beperkt over de jaren heen. Hierdoor blijft goud schaars en behoudt het zijn waarde. In onrustige tijden (denk aan beurs crashes, een economische crisis, geopolitieke onrust etc) wordt goud gezien als een stabiele waarde in een beleggingsportefeuille. Op dit soort momenten stijgt vaak de goudprijs naar een recordhoogte. Daarnaast is goud geen fiat systeem dat ten einde kan komen. Goud zal er altijd zijn en zal altijd een bepaalde waarde vertegenwoordigen.
  • Een ander voordeel van goud is dat het kan zorgen voor meer spreiding in uw beleggingsportefeuille. In onrustige tijden met veel volatiliteit op de aandelenmarkten blijft goud meestal behoorlijk stabiel en functioneert daarmee als hedge in roerige tijden. Het maakt uw beleggingsportefeuille dus beter bestand tegen een economische crisis over geopolitieke spanningen.
  • Goud wordt vaak gezien als veilige haven in tijden van inflatie. Tijdens perioden van hoge inflatie halen veel beleggers en investeerders hun geld van de markten en gaan op zoek naar een veilige haven: goud! Goud kun je bovendien goed opslaan en bewaren: het roest niet over de jaren heen. En goud heeft een wereldwijde aantrekkingskracht: over de hele wereld en in alle landen zijn er liefhebbers van goud. Goud heeft bovendien een ‘universele’ waarde: je hebt geen goed goud of slecht goud.
Beleggen in goud biedt veel voordelen: waardevast, spreiding en een veilige haven in roerige tijden