In welke grondstoffen kun je beleggen?

Er zijn diverse grondstoffen om in te beleggen

Veel mensen denken bij beleggen in grondstoffen vaak aan goud, zilver of bijvoorbeeld olie. Deze grondstoffen zijn inderdaad ook bekende grondstoffen om in te beleggen. Maar er zijn nog veel meer opties om in grondstoffen te beleggen. Zo kan men tevens beleggen in koffie, graan, kobalt, nikkel, koper, steenkool, cacao, ijzererts, etcetera. Kortom, er is behoorlijk veel keuze om te beleggen in grondstoffen.

Men kan op diverse wijzen beleggen in grondstoffen. Uiteraard kan je direct beleggen in grondstoffen door de onderliggende waarde aan te schaffen: je koopt direct steenkool of graan of koper. Echter, dat is voor de meeste beleggers niet voor de hand liggend want waar sla je steenkool, graan, koper,etc op? De meeste beleggers kiezen ervoor om indirect in grondstoffen te beleggen. Vaak kiezen beleggers dan een grondstoffen beleggingsfonds of zij beleggen in bedrijven die primair gefocust zijn op een bepaalde (grondstof) industrie . Op die manier kan men dus in grondstoffen beleggen zonder zelf direct de fysieke grondstoffen aan te schaffen.

De meeste beleggers overwegen om te beleggen in grondstoffen aangezien de meeste grondstoffen schaars zijn. Het is niet zo dat er nauwelijks meer grondstoffen zijn op aarde, maar de hoeveelheid grondstoffen is zeker niet oneindig en slechts nog beperkt voorhanden. De prijs van grondstoffen wordt primair gedreven door wereldwijde vraag en aanbod verhoudingen.

De aanbod zijde van grondstoffen kan flink fluctueren door mislukte oogsten, geopolitieke verhouden, beperkte investeringen, etc. Als het aanbod stevig afneemt en de vraag blijft gelijk dan stijgt uiteraard de waarde van de onderliggende grondstof. Beleggen in grondstoffen brengt dus volatiliteit en risico met zich mee.

Beleggen in grondstoffen kan erg volatiel zijn. Spreiding is hierbij er belangrijk zodat risico’s beperkt worden in de portefeuille