Hoe zorg ik dat ik alle beleggingsrisico’s goed in kaart breng?

Beleggingsrisico’s vooraf goed in kaart brengen is belangrijk

Wat ons betreft is het van cruciaal belang om van tevoren alle beleggingsrisico’s goed in kaart te brengen. Risico en rendement gaan altijd hand in hand en het is erg belangrijk om vooraf te bepalen hoeveel risico u bereid bent te nemen op uw beleggingen.

Wellicht denkt u over welke beleggingsrisico’s hebben wij het dan eigenlijk? Denk bijvoorbeeld aan rente risico, politieke risico’s, debiteurenrisico, liquiditeitsrisico, valutarisico’s, marktrisico’s, etcetera. Kortom, er zijn best veel risico’s verbonden aan beleggen. Sommige vormen van risico zijn onderdeel van beleggen, denk daarbij aan verschillende economische cycli (hoog en laag conjunctuur) en bijvoorbeeld fluctuerende rentestanden. Dat zijn zaken die vrijwel alle beleggingen beinvloeden. Andere vormen van risico zijn meer gekoppeld aan een specifieke belegging, denk aan tegenvallende winsten van een bepaalde onderneming of bijvoorbeeld een sterk dalende dollarkoers. Het is belangrijk om vooraf te bepalen welke mate van risico u bereid bent te nemen en past bij uw vermogen en uw situatie.

Een van de beste manieren om uw beleggingsrisico te verminderen is het spreiden van uw vermogen over verschillende beleggingscatergorieen: aandelen, obligaties, vastgoed, crypto, cash, etcetera. Als een bepaalde beleggingscategorie minder presteert, dan heeft u daar minder last van aangezien u slechts een deel van uw vermogen hierin heeft geinvesteerd. Binnen een bepaalde beleggingscategorie is het ook van belang om te spreiden. Stel dat u 25% van uw vermogen in aandelen heeft belegd. Dan is het van belang om in minstens 10 verschillende bedrijven te beleggen zodat u ook hier minder afhankelijk wordt van de prestaties van 1 bedrijf. Een handig middel om spreiding aan te brengen is het kopen van ETF’s (Exchange Trader Funds). Dit zijn fondsen/mandjes van meerdere aandelen waardoor u automatisch uw beleggings spreidt.

Beleggen gaat altijd gepaard met risico’s. Zorg dat u vooraf heeft nagedacht hoeveel risico u bereid bent te nemen.