Hoe zorg ik voor voldoende spreiding in mijn beleggingsportefeuille?

Diverse mogelijkheden om uw beleggingsportefeuille te spreiden

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw beleggingsportefeuille te spreiden. Maar alvorens daarop in te gaan is het van belang om te beseffen waarom je uberhaupt spreiding aan moet brengen in uw beleggingsportefeuille.

Stel u investeert al uw geld in 1 aandeel of 1 beleggingspand of 1 cryptomunt omdat u positief bent over deze beleggingsmogelijkheid en te verwachten rendement. In deze snel veranderende en dynamische wereld, treden er met grote regelmaat onverwachte gebeurtenissen op en veranderen omstandigheden continue. Denk aan economische cycli, veranderende wet- en regelgeving, geopolitieke verhoudingen, etc. Kortom, de wijsheid van vandaag kan morgen weer anders zijn. Als u al uw geld in 1 mandje heeft gestopt, loopt u een zeer groot risico. Dat ene aandeel kan toch met een winstwaarschuwing komen (of nog erger: de onderneming gaat failliet en u kunt fluiten naar uw geld). Het beleggingspand waarop u uw hoop had gevestigd blijkt een niet-betalende huurder te hebben of de overheid heeft de regels ten aanzien van verhuur ineens veranderd. Tot slot, die ene cryptomunt blijkt toch onderuit te gaan tijdens een economische crisis en u verliest meer dan de helft van uw vermogen. Kortom, spreiding is echt cruciaal in iedere beleggingsportefeuille om uw beleggingsrisico’s te beperken.

Hoe kan u spreiding aanbrengen in uw vermogen? Er zijn veel ‘asset classes’ om in te beleggen: aandelen, obligaties, vastgoed, grondstoffen, cryptomunten, edelmetalen, etcetera. Ook bestaan er meer exotische beleggingscategorieen zoals beleggen in klassieke auto’s, kunst, horloges, whiskey, etcetera. Het is van belang om een breed gespreide portefeuille op te bouwen zodat u uw risico’s mitigeert. Daarbij kan u denken aan bijvoorbeeld 25% aandelen, 25% vastgoed, 25% grondstoffen en 25% cash. Als de aandelen markt vervolgens onverwacht enorm daalt, dan zit daar slechts een kwart van uw vermogen in belegd. Kortom, u bent een stuk minder kwetsbaar voor onaangename verrassingen.

Ook binnen een ‘asset class’ is het van belang om te spreiden. Stel dat u 25% van uw vermogen heeft belegt in aandelen. Dan kan u dat geld in slechts 1 aandeel beleggen, echter, dat is onverstandig. Spreid ook hier uw beleggingen over meerdere aandelen (minstens 10 verschillende aandelen) en ook verschillende sectoren. Stel dat de bankaandelen flink onderuit gaan, dan is het fijn als u ook aandelen heeft in bijvoorbeeld de volgende sectoren: voeding, energie, farma, technologie, etcetera. Een andere optie om goede spreiding te realiseren is het aankopen van ETF’s (Exchange Traded Funds): dit zijn beleggingsfondsen die samengesteld zijn uit meerdere onderliggende aandelen. Daardoor heeft u een breder gespreide portefeuille en verlaagt u uw risico’s.

Door voldoende spreiding aan te brengen in uw beleggingsportefeuille verlaagt u aanzienlijk uw risico’s.