Wat is een goede beleggingstrategie die rendement oplevert?

Hoe bepaal je een goede beleggingstrategie die rendement oplevert

Het bepalen van een goede beleggingstrategie is o.a. afhankelijk van uw eigen situatie en uw persoonlijkheid. Wat voor de een een goede beleggingstrategie kan zijn, hoeft niet per se een goede beleggingstrategie voor iemand anders te zijn. Onderstaand een aantal punten die van belang zijn bij het bepalen van een goede beleggingstrategie waaruit blijkt dat het tevens persoonsgebonden is:

  1. Bepaal uw belegging doelstelling: wilt u vooral vermogensopbouw of vermogensgroei? Belegt u om uw kinderen te laten studeren later of belegt u voor uw eigen pensioen? Wilt u graag jaarlijks dividend ontvangen of is waarde vermeerdering van uw portefeuille het primaire doel? Kortom, 1000 mensen, 1000 wensen. Bepaal helder uw doelstellingen alvorens te gaan beleggen. Zonder beleggingsdoelstellingen kan er geen heldere strategie bepaald worden.
  2. Bepaal uw beleggingshorizon, dat willen zeggen de beleggingstermijn die u in gedachten heeft en de tijd dat u uw geld kan missen. Sommige beleggers willen graag binnen 5 jaar een grote aanschaf gaan doen, andere beleggers sparen voor hun pensioen en hebben een beleggingshorizon van 20-30 jaar.
  3. Bedenk wat uw beleggersprofiel is: defensief, neutraal of offensief. Dat heeft te maken met uw persoonlijkheid. Bent u risico avers en ligt u er wakker van als koersen dalen? Dan bent u het beste af met een defensieve beleggingsstrategie (bijvoorbeeld aandelen in de voedingsindustrie zouden beter bij u passen). Defensieve aandelen blijven beter liggen dan de brede markt in tijden van recessie en economische neergang. Daar staat tegenover dat u minder rendement zal maken (maar ook minder risico loopt). Bent u bereid meer risico te nemen als daar meer rendement tegenover staat? Dan past een offensieve beleggingsstrategie beter bij u. Denk bijvoorbeeld aan jonge, hard groeiende technologie bedrijven. De koersen van dit type bedrijven kunnen hard stijgen. Echter, als het verdienmodel tegen blijkt te vallen kan uw geld ook snel verdampen. Kortom, risico en rendement gaan altijd hand in hand op de beurs.
  4. Bedenk of u alles zelf wilt gaan doen of het wil uitbesteden aan een professionele vermogenbeheerder met jarenlange ervaring.
  5. Spreiding is een zeer belangrijk onderdeel van het bepalen van uw beleggingsstrategie. Denk bijvoorbeeld aan 25% aandelen, 25% vastgoed, 25% obligaties, 25% cash/crypto.
  6. Doe beleggingskennis op alvorens te beginnen met beleggen. Kennis is de basis voor structureel, lange termijn successen op de beurs.
Bepaal vooraf uw beleggingsdoelstellingen en beleggingsstrategie. Doe beleggingskennis op en verdiep u in de materie.