Welk beleggingsprofiel past bij mijn situatie?

In de basis zijn er 3 typen beleggingsprofielen:

Uw beleggersprofiel hangt af van uw persoonlijkheid. Heeft u doorgaans een hekel aan risico’s en vaart u liever in veilige wateren? Slaapt u slecht als de koersen hard dalen? Of bent u juist wel in voor wat meer risico aangezien u weet dat dat ook meer rendement op kan leveren? Afhankelijk van hoe u reageert op bovenstaande vragen, bepaalt in grote mate uw beleggingsprofiel. In de basis zijn er 3 typen beleggingsprofielen:

  1. Het defensieve beleggingsprofiel: u bent enigszins risico avers en speelt bij voorkeur op safe. U houdt er niet van als koersen hard schommelen en al helemaal niet als u aandelenportefeuille hard daalt. Daar kan u wellicht zelfs niet van slapen. Dan behoort u tot het defensieve beleggingsprofiel (of wellicht moet u zelfs helemaal niet beginnen aan beleggen). Beleggers met een defensief beleggingsprofiel kunnen het beste beleggen in relatief veilige assets. Bij aandelen kan u denken aan voedingsmiddelenproducenten (bijvoorbeeld Unilever of Proctor & Gamble), energie producenten (Shell bijvoorbeeld) of farmaceuten (Pfizer, Novartis, etc). Ook beleggen defensieve beleggers vaak wat meer in obligaties en vastgoed, dan in bijvoorbeeld aandelen.
  2. Het neutrale beleggingsprofiel: u bent doorgaans redelijk evenwichtig en rationeel en snapt dat er risico’s verbonden zijn aan beleggen. Daar ligt u niet wakker van maar tegelijkertijd wilt u ook niet doorslaan in extreme risico’s en beleggen in zeer risicovolle ventures. U snapt dat risico en rendement hand in hand gaan op de beurs en u gaat meestal voor de ‘gulden middenweg’.
  3. Het offensieve beleggingsprofiel: kort door de bocht gezegd ‘u houdt wel van een gokje’ en u snapt dat als u bovengemiddelde rendementen nastreeft daar ook extra risico’s aan verbonden zijn. Dat betekent niet dat u ondoordacht te werk gaat, echter, u ligt bepaald niet wakker van wat meer risicovolle beleggingen. Beleggers met een offensief beleggingsprofiel zijn niet bang om bijvoorbeeld te investeren in kleinschalige tech scale-ups die hard groeien of bijvoorbeeld de cryptomarkt.

Alvorens te gaan beleggen, raden wij u aan te bepalen welk beleggingsprofiel het beste past bij uw persoonlijkheid en doelstellingen. Doe uw (beleggings)huiswerk vooraf en doe zo veel mogelijk beleggingskennis op zodat u beslagen ten ijs treedt.

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Bepaal vooraf uw beleggingsprofiel (defensief, neutraal of offensief).