Stappenplan beleggen van Rendement Belegger

Starten met beleggen kan volgens het stappenplan beleggen:

Wilt u graag starten met beleggen en meer vermogen gaan opbouwen op de lange termijn? Wilt u graag bepaalde financiele doelen halen de komende jaren door middel van succesvol beleggen? Wij raden u aan om meer beleggingskennis op te doen middels beleggingscursussen, boeken over beleggen, seminars voor investeerders, etcetera. Daarnaast is het ook van belang om een stappenplan voor beleggen te volgen. Onderstaand ons stappenplan voor beleggen:

  1. Bepaal vooraf uw beleggingsdoelstellingen. Waarom wilt u gaan beleggen en meer vermogen opbouwen? Wilt u bijvoorbeeld dat uw kinderen later kunnen studeren of wilt u bijvoorbeeld vroegtijdig met pensioen? Hoe duidelijker het beleggingsdoel, des te beter u een bijpassende beleggingsstrategie kunt hanteren
  2. Bepaal uw beleggingshorizon: per wanneer wilt u uw beleggingsdoelstellingen gerealiseerd hebben en hoe lang kan u zonder dit belegde geld zonder het te missen? Wij raden u aan om minstens een beleggingshorizon van 5 jaar te hanteren, echter, 10-30 jaar is nog aanzienlijk beter. Beurskoersen fluctueren nogal eens en u wilt niet tussentijds moeten verkopen tijdens een beurscrash omdat u onverhoopt uw geld tussentijds nodig heeft.
  3. Bedenk wat uw beleggingsprofiel is: bent u defensieve, neutrale of offensieve belegger. Kortom, als u bereid bent weinig risico te nemen dan moet u ook genoegen nemen met minder rendement. Het omgekeerde is ook waar. Als u een offensieve belegger bent, accepteert u meer risico’s waar ook meer (mogelijk) rendement tegenover zal staan. Ken u zelf, weet wat het best bij uw persoonlijke situatie past
  4. Doe beleggingskennis op! Meer beleggingskennis (leer) -> betere beleggingsbeslissingen & keuzes (investeer)-> betere rendementen (winst). Verdiep u in de beleggingsmaterie en voorkom dure fouten.
  5. Bepaal of u zelf wilt gaan beleggen of dat u het opbouwen van uw vermogen bij voorkeur uitbesteed aan experts. Indien u zelf gaat beleggen dan is voldoende beleggingskennis cruciaal om uw vermogen te laten groeien. Het voordeel is dat u meer controle heeft over uw eigen beleggingen en minder kosten betaalt. U kan er ook voor kiezen om het beleggen uit te besteden aan een vermogensbeheerder die dagelijks bezig is met deze materie. Het voordeel is dat u er minder tijd mee kwijt bent en u uw vermogen onderbrengt bij een ervaren beleggingspartij/vermogensbeheerder die u kan behoeden voor dure fouten. Echter, daar staat tegenover dat de kosten hoger zijn dan zelf beleggen.
  6. Bepaal vooraf in welke asset classes u wilt gaan beleggen. Er zijn legio beleggingsmogelijkheden en wij raden u aan een breed gespreide portefeuille op te bouwen. Denk aan aandelen, vastgoed, obligaties, grondstoffen, edelmetalen, etcetera. Door een goed gespreide portefeuille op te bouwen, reduceert u uw risico’s.
  7. Denk vooraf na over een exit-strategie. Veel beleggers starten met het aankopen van aandelen, obligaties, etc zonder vooraf na te denken wanneer zij gaan verkopen. Het is van belang om vanaf het allereerste begin uw exit strategie te bepalen en u daaraan te houden (discipline is van cruciaal belang bij beleggen).
Wij raden u aan om vooraf een belegging stappenplan te doorlopen zodat u goed voorbereid en wel overwogen de beurs gaat betreden.