Hoe en wanneer kan ik beginnen met beleggen?

Beginnen met beleggen kan als volgt:

Beginnen met beleggen kan in principe op ieder moment. Echter, wij geloven dat het van belang is om eerst beleggingskennis op te doen alvorens te beginnen met daadwerkelijk te beleggen.

Er zijn veel beleggingsboeken geschreven en wij raden u dan ook aan om deze te lezen en uw kennisniveau te vergroten. Als u geen boekenlezer bent, kan u overwegen uw kennis te vergroten door middel van beleggingscursussen. Het is onder andere van belang dat u begrijpt dat er diverse ‘asset categorieen’ zijn: aandelen, obligaties, vastgoed, edelmetalen, crypto’s etc. Het is tevens van belang om uw vermogen te spreiden over diverse typen beleggingen zodat u uw risico spreidt. Daarnaast is het belangrijk om te realiseren dat bij beleggen een lange termijn beleggingshorizon van belang is: dat wil zeggen dat u uw geld minstens een periode van 5 jaar kan missen, echter, bij voorkeur 10-15 jaar.

Ook is het belangrijk om kritisch naar uw eigen persoonlijkheid te kijken en te bepalen of u erg risico avers bent of dat u niet bang bent voor risico’s. Er zijn mensen die wakker liggen van beleggen en risico’s en dat raden wij absoluut af. Begin er dan niet aan als ’t niet bij u past. Als beleggen wel bij u past, is het van belang om uw risicoprofiel te bepalen (defensief, neutraal, offensief). Op basis van uw risicoprofiel kan u starten met het opbouwen van een beleggingsportefeuille. Hou daarbij de volgens uitgangspunten altijd in gedachten

  • beleggen is altijd voor de lange termijn
  • spreiding is noodzakelijk voor vermindering van beleggingsrisico’s
  • bepaal vooraf een beleggingstrategie en houdt uzelf daaraan
  • handel niet uit emotie, maar rationeel
  • richt uw beleggingsportefeuille in op basis van uw risicoprofiel
Als u wilt beginnen met beleggen dan raden wij aan om in eerste instantie meer beleggingskennis op te doen alvorens te starten