Wat is bitcoin?

Bitcoin is een specifieke vorm van een cryptovaluta en een wereldwijd betaalmiddel (en opslag van waarde middel) waarbij geen bank aan te pas komt. Het is de eerste gedecentraliseerde digitale munt die die dus zonder centrale bank werkt en waarbij alle transacties worden geregistreerd op de blockchain (een soort digitaal register waarin alle onderlinge transacties worden bijgehouden en geregistreerd) . Het netwerk noemt men peer-to-peer (onderling tussen 2 gebruikers) en de transacties gebeuren dus direct tussen twee gebruikers onderling. Daar komt geen intermediair meer aan te pas (dat is echt vernieuwend omdat in het huidige bankensysteem er altijd een financiele instelling als intermediair fungeert).

Bitcoin is ontworpen als digitaal betaalmiddel waarmee je zonder tussenkomst van een derde partij transacties kan doen die altijd traceerbaar zijn. Deze transacties worden gecheckt en afgehandeld door een decentraal netwerk van computers waarbij alles op de blockchain wordt geregistreerd. Dit netwerk bestaat uit miners en nodes.

Bitcoin is bedacht en ontworpen door een niet bekend persoon die het pseudoniem Satoshi Nakamoto heeft gebruikt. Niemand weet wie hij/zij is en het lijkt erop dat dit ook nooit bekend zal worden. Satoshi Nakamoto heeft als eerste de blockchain bedacht en ontworpen en dit digitale logboek / online register heeft als inspiratie gediend voor een veelheid aan crypomunten. Een aantal andere bekende cryptomunten naast bitcoin zijn bijvoorbeeld ethereum, ripple, solana, cardano, etcetera

Hoewel er dus allerlei andere cryptomunten zijn (duizenden), heeft bitcoin absoluut unieke kenmerken die tot dusver niet gekopieerd zijn door andere cryptovalute. Dit is ook precies de reden dat bitcoin veruit de bekendste cryptomunt is en de grootste marktcapitalisatie heeft. Door deze unieke kenmerken van bitcoin wordt bitcoin ook als ‘store of value’ gezien (waarde opslag middel). Daarmee concurreert het volgens sommigen direct met goud en andere waardevolle ‘asset classes’.

Onze visie is dat bitcoin een interessante aanvulling kan zijn op een zeer breed gespreide beleggingsportefeuille. Bijvoorbeeld 25% aandelen, 25% vastgoed, 25% obligaties, 15% edelmetalen, 5% cash en 5% bitcoin (of diverse cryptovaluta). Wij willen benadrukken dat beleggen in cryptovaluta valt in de ‘hoog risico categorie’.

Heeft u al kennis opgedaan van cryptomunten, kent u de risico’s en wilt u graag starten met beleggen in bitcoin? Bitvavo is de nr 1 crypto exchange in Nederland. U kan zich hier aanmelden voor het openen van een account bij Bitvavo.

Bitcoin en andere crypto valuta fluctueren enorm in koers. Vergroot uw kennis alvorens te investeren.