Welke voordelen heeft beleggen in obligaties?

Voordelen om te beleggen in obligaties:

  • Het beperkte risico: beleggen in obligaties is in principe minder risicovol dan aandelen kopen van een bepaald bedrijf. Indien een onderneming failliet gaat dan moet het eerste de obligatiehouders (en andere schuldeisers) de hoofdsom terug betalen en pas in tweede instantie de aandeelhouders. Kortom, de zogenaamde ‘pecking order’ (de volgorde waarin een bedrijf in geval van een faillissement schuldeisers moet terug betalen) is als obligatiehouder veel gunstiger. Uiteraard gaan bij beleggen risico en rendement altijd hand in hand, dus dit mindere risico bij obligaties wordt gecompenseerd door ook een lager rendement ten opzichte van aandelen.
  • Spreiding portefeuille: beleggen in obligaties zorgt voor een goed gespreide beleggingsportefeuille. Obligatie zorgen dus voor een goede mix en diversificatie in uw portefeuille. Aandelen en obligaties bewegen dikwijls tegengesteld aan elkaar. Kortom, als de aandelenmarkt stevig zakt, dan stijgen normaliter gezien obligaties (en vice versa).
  • Vast rente percentage (dit vinden veel beleggers prettig): obligaties keren een vast rente % uit gedurende de looptijd en u weet dus vooraf waar u aan toe bent. Bij vrijwel alle obligaties weet je dus vooraf hoeveel je per jaar zal ontvangen aan rente (hoewel daar wel uitzonderingen op zijn).
Beleggen in obligaties heeft een relatief beperkt risico en kan zorgen voor goede spreiding in uw portefeuille en geeft een vast rente percentage